top of page

 

 

Intern ESG-beleid Boot Advocaten

Boot Advocaten is al jaren een gewaardeerd adviseur rond ESG (Environmental, Social & Governance) vraagstukken. Wij adviseren onze opdrachtgevers over de impact van nationale en internationale ESG-wetgeving, maar ook over de impact op waarderingen (taxaties) en strategie. 

We hebben in 2015 een kenniscentrum opgericht over duurzaam bouwen: Blue Building Institute. En sinds dit jaar hebben we ook een eigen Legal Tech platform Stainable ter ondersteuning van CSRD, SFDR en Taxonomy compliance. Je kunt er ook een ESG 'Quick Scan' mee uitvoeren.

Duurzaam ondernemen is naast duidelijk beleid met duidelijke doelstellingen, ook gewoon een kwestie van 'doen' en 'samen doen'. Dat geldt ook voor ons eigen kantoor. We kijken steeds naar onze eigen duurzaamheid, gezondheid en welzijn en we bespreken dit met elkaar, en waar mogelijk ook met onze partners.

Gezondheid en diversiteit

Boot Advocaten streeft naar gezondheid en welzijn van de mens in de gebouwde omgeving, én ons eigen kantoor. Dat betekent ook inclusiviteit en diversiteit binnen ons eigen team. Voor ons is het hebben van dezelfde visie belangrijker dan het delen van dezelfde achtergrond. Wij hebben veel internationale samenwerkingsverbanden en daar zijn we trots op. Wij merken iedere keer weer hoe belangrijk en inspirerend diversiteit werkt.

Ook vinden we gezondheid en welzijn van ons team zeer belangrijk. We benaderen het heel praktisch: we hebben allemaal toegang tot sportfaciliteiten, een park, groen uitzicht, veel daglicht, gezamenlijke lunches en kantoorfruit. We hebben ook een vaste vrijdagmiddagborrel, waar we actief kennis delen over de ervaringen van de afgelopen week. Eerlijk is eerlijk, die kantoorborrel is nog niet 100% ecologisch.

 

Verkleinen ecologische voetafdruk

Wij streven wel naar een steeds kleinere ecologische voetafdruk. We werken zoveel mogelijk digitaal en 'clean office', en we recyclen waar mogelijk. Van papier tot koffiepulp, die wordt omgezet in biobrandstof en compost. We verlichten en verwarmen alleen die ruimtes die op dat moment worden gebruikt om verspilling te voorkomen. Ook is ons kantoor nabij de Zuidas in Amsterdam zeer centraal gelegen en goed bereikbaar met de fiets en het openbaar vervoer, en zijn onze auto's elektrisch. Indien mogelijk doen we meetings met opdrachtgevers en partners online, dat scheelt ook vele gereden kilometers.

Monitoring en verbetering

Wij evalueren bovendien met regelmaat ons ESG-beleid om onze duurzaamheidsimpact te monitoren en te verbeteren.

Universiteiten en studenten

Kennisdelen over sustainability en wetgeving doen wij zoveel mogelijk. We geven onderwijs aan de Amsterdam School of Real Estate en Nyenrode. Ook betrekken we actief studenten bij onze projecten, zo zijn we bijvoorbeeld in gesprek met Sustainable Students Consultancy (SSC). Zij krijgen op die manier een unieke inkijk in hoe Europese wetgeving de verduurzaming van de economie stimuleert en tevens leren zij hands-on hoe ESG-strategieën voor bedrijven worden opgesteld.

Blue Building Institute

In 2015 heeft Alexandra Jurgens-Boot de Blue Building Institute (BBI) opgezet om de gezondheid en het welzijn van de mens in de gebouwde omgeving te bevorderen. Dit raakt in het hart van ESG en heeft een enorm 'duurzaamheidsbereik'.

BBI is een Enterprise Partner van het International WELL Building Institute (IWBI) waar Alexandra Jurgens-Boot onder andere plaatsneemt in het ESG-board. IWBI is bekend van de WELL Building Standard, die door BBI in Nederland is geintroduceerd. Hiermee kan op basis van meetbare prestaties, afgeleid uit wetenschappelijke studies, de impact van een gebouw getoetst worden op de gezondheid, het comfort en het welzijn van de gebruiker, en kan deze ook worden verbeterd.

Om organisaties te helpen aan hun rapportageverplichtingen te voldoen heeft BBI in samenwerking met Boot Advocaten een Automated SFDR Reporting Platform ontwikkeld. Het platform, genaamd Stainable, is sinds 1 januari 2023 in de lucht.

bottom of page