top of page
Boot Advocaten

De CSRD is meer dan CO2!



Het gerechtshof Den Haag heeft op 12 november jl. uitspraak gedaan in het hoger beroep tussen Shell en Milieudefensie. Het Haagse hof oordeelt dat Shell is gehouden haar CO₂-emissies terug te brengen, maar kan niet vaststellen welk percentage daarvoor geldt. In de klimaatwetenschap bestaat op dit moment geen overeenstemming over een specifiek reductiepercentage waaraan een grote onderneming als Shell zich zou moeten conformeren. Daar komt bij dat Shell al bezig is met de vermindering van haar eigen scope 1 en 2 emissies.


Desondanks voldoet Shell hiermee wél aan de eisen van de CSRD, aangezien er geen rechtstreekse reductieverplichtingen uit de wet voort vloeien. Ook in deze uitspraak wordt de CSRD omschreven als een richtlijn om CO2e-emissies, als scope 1, 2 en 3, te verlagen. Wij verbazen ons al enige tijd over de overtuiging in de markt dat het invullen van de CSRD enkel het in kaart brengen van CO2e-uitstoot is.


De CSRD verplicht ondernemingen transparantie te verlenen over onderwerpen op: E (environmental), S (social) en G (governance). De onderwerpen waarover moet worden gerapporteerd volgen uit de European Sustainability Reporting Standards (ESRS). Deze onderwerpen variëren op E van vermindering van CO2e-uitstoot, vergroten van biodiversiteit, tot verkleinen van klimaatrisico’s.


Bij de negatieve sociale impacts die gerapporteerd moeten worden en opgenomen, kan gedacht worden aan de loonkloof tussen mannen en vrouwen, genderdiversiteit in de raad van bestuur, veiligheid op de werkvloer (ongevallenfrequentie), klokkenluidersregelingen discriminatie en impact op de medewerkers in de keten. Een uniforme standaard voor wat ‘sociaal duurzaam’ inhoudt, is tot nu toe uitgebleven.


Governance omschrijft regels en gedragsnormen waaraan ondernemingen zich dienen te houden. Er moet gerapporteerd worden over onderwerpen zoals betalingspraktijen, zakelijk gedrag, leverancier relaties, klokkenluiderregeling, anti-corruptie.


Wat betekent dit nu concreet voor ondernemingen: maak een blauwdruk van uw organisatie. Wie bent u, waar staat u voor, wat doet u vooral niet en wat zijn uw doelen op de korte of lange termijn.


Wij zien dat het invullen van deze E, S en G vraagstukken door onze klanten als relatief eenvoudig wordt ervaren. Naast dat er actief gewerkt wordt aan de CO2e-uitstoot hebben veel van onze klanten al beleid op en data gerelateerd aan eigen medewerkers en zakelijk gedrag. De uitdaging is om het in de kaders van de CSRD te plaatsen. Ongeacht of u Shell, MKB+ of een kleine onderneming in de keten van grote bedrijven bent, u moet de kaders en vraagstukken van de CSRD integreren in uw onderneming.


Stainable is de enige legal-tech SaaS-oplossing die u begeleidt om deze complexe materie verantwoord, simpel en volledig te kunnen rapporteren. Stainable werkt als een spreekwoordelijke digitale “boekenkast”: het structureert, ordent en organiseert uw verzamelde data. Deze boekenkast moet gevuld worden met verschillende boeken over uw doelen en resultaten op E, S en G. Ongeacht wat voor boeken u leest (waar u data verzamelt) het moet op de juiste plek, op de juiste plank in de boekenkast geplaatst worden.


Stainable ontzorgt uw onderneming en bespaart uw medewerkers tijd. Advieskosten kunnen worden beperkt en medewerkers hoeven niet gemotiveerd te worden moeilijke compliance taken op zich te nemen. Daarnaast bespaart u op accountantskosten tijdens de jaarlijkse controle van uw bestuursverslag.


Interesse? Vraag geheel vrijblijvend een demo aan bij: tristan.nieuwenhuis@stainable.eu

 

Commentaires


bottom of page