Luister naar BNR debat over PPS

Redactie
-

Uitzending gemist?

Luister hier naar het BNR-debat over PPS

BNR

Deel 1 met Martijn Aslander, Bart Schmeinck en Maarten Steinbuch

Deel 2 met Alexandra Boot, Harry Sterk, Dick Lahij en Jan Markink.

Deel 2 met Alexandra Boot, Harry Sterk, Dick Laheij en Jan Markink

 

 

Innovatie kan kansen bieden, maar de economische crisis heeft sporen nagelaten die een innige relatie tussen bedrijven en overheden in de weg staan.

Samenwerking tussen overheid en bedrijfsleven is echter absoluut noodzakelijk voor een structurele groei van de Nederlandse economie. Daarvoor is daadkracht nodig, maar ook wederzijds begrip. Tussen overheid en bedrijfsleven, maar ook tussen markt en consument.

Er zullen keuzes moeten worden gemaakt. Wat vroeger publiek was, hoeft dat in de toekomst niet te blijven – zeker nu de bomen niet meer tot de hemel groeien. Hoe dan ook zal de markt een grotere rol gaan spelen.

Deze veranderende verhoudingen stellen nieuwe eisen aan overlegorganen, toezichthouders en wetten.

Is de BV Nederland wendbaar genoeg om daar adequaat op in te spelen? Publiek-private samenwerking (PPS) is nu ingericht volgens de best practices uit het verleden. Maar hoe gaat dat in de toekomst?

Op donderdag 12 februari organiseerden BNR Nieuwsradio en Twynstra Gudde het debat Slim Samenwerken: Overheid en bedrijfsleven voor een vitale economie.

Tijdens dit debat ging BNR-presentator Diana Matroos samen met deskundige gasten op zoek naar randvoorwaarden voor goede publiek-private samenwerking.

BNR-presentator Diana Matroos ging in gesprek met onder anderen:

Sprekers

Maarten Steinbuch is hoogleraar Systems & Control en wetenschappelijk directeur van het High Tech Systems Center aan de TU Eindhoven. Als lid van het Formule E-Team, dat Nederland als koploper ziet voor elektrisch rijden, is hij bekend met publiek-private samenwerking.
Dick Laheij is directeur publiekprivate projecten bij bouwbedrijf Heijmans. Hij houdt zich bezig met acquisities, tenders, realisatie, onderhoudt en financiering van infrastructurele projecten en gebouwen. Daarvoor was Laheij al directeur vastgoed bij het bouwbedrijf.
Harry Sterk is directeur van PPS Netwerk. Deze organisatie bundelt kennis van en ervaringen met publiekprivate samenwerking, met als doel PPS-kansen voor publieke partijen te identificeren en hen te helpen bij het opstarten van projecten. Daarnaast runt Sterk een communicatiebedrijf.
Martijn Aslander is verkenner van de netwerk- en informatiesamenleving. Volgens hem ontstaan de beste innovaties wanneer mensen samenwerken. “We leven in een nieuwe renaissance. De verspreiding van kennis gaat sneller dan ooit en dat biedt enorme kansen.”
Alexandra Boot is advocaat en directeur van Boot Advocaten. Ze is gespecialiseerd in bouw en vastgoed, duurzame energie en de zorg. Boot is lid van de strategieraad van het ESCo netwerk Nederland en heeft ruim 25 jaar ervaring met het initiëren en begeleiden van PPS.
Bart Schmeink is sinds maart 2014 ceo van vervoersbedrijf Connexxion en uitvoerend commissielid van moederbedrijf Transdev. Eerder was hij al de hoogste baas bij het Amsterdamse vervoersbedrijf GVB en het Britse Merseyrail. Schmeink begon zij carrière bij Prorail.
Jan Markink is gedeputeerde bij de provincie Gelderland namens de VVD. Hij is verantwoordelijk voor onder meer algemeen bestuur en financiën. Half januari werd bekend dat het nieuwe provinciehuis in Arnhem begin volgend jaar via PPS voor 40 miljoen euro wordt gebouwd.

Presentator

Diana Matroos is anchor bij BNR en RTL Z. Als presentator van BNR Zakendoen met… strijkt ze wekelijks neer op prominente lunchlocaties voor ondernemend Nederland en praat ze met topondernemers. Matroos begon haar journalistieke carrière als redacteur bij RTL Nieuws.

Gerelateerde onderwerpen:

,