Verduurzaming cultureel en maatschappelijk vastgoed – seminar

Redactie
-

Verduurzaming cultureel en maatschappelijk vastgoed wordt steeds actueler. Theaters, musea, bibliotheken en podia zien zich gesteld voor nieuwe uitdagingen: het wegvallen van subsidiegelden zet de toekomst van veel culturele en maatschappelijke instellingen op scherp. Het besef dat een duurzame huisvesting kan bijdragen aan kostenverlaging (en dus het eigen voortbestaan) groeit ook binnen deze sector. In dit seminar willen we samen met u gaan kijken waar kansen liggen om zonder eigen geld energietransities – en daarmee kostenverlaging en kwaliteitsverbetering – mogelijk te maken. De Rotterdamse Kunsthal wordt als praktijkcase gebruikt.

Seminar Verduurzaming cultureel en maatschappelijk vastgoed, praktijkcase: Kunsthal Rotterdam, foto door Paul JosephDe crux van de kwaliteits- en besparingsslagen zit ‘m goeddeels in het anders organiseren van de diensten die u voor uw vastgoed nodig heeft. Denk aan schoonmaak, onderhoud maar dus ook energie. Daar waar het vroeger gewoon was om ‘alles zelf te doen’ dus met eigen mensen, eigen geld en eigen oplossingen, zien we dat dit denken nu absoluut aan het veranderen is. Op energiegebied is de Energy Service Company (ESCo) aan een opmars bezig.

Het uitbesteden van uw energiediensten is vooral een strategische vraag. Gaat u uw financiële middelen besteden aan nieuwe klimaatinstallaties of wilt u deze steken in uw kernactiviteiten? Wilt u mogelijke risico’s, zoals projecten die uitlopen of om andere redenen duurder uitpakken, zelf nemen of door anderen laten dragen?

Voor de goede orde: Een ESCo kan niet altijd en overal maar in dit seminar willen we o.a. aan de hand van praktijkcases inzichtelijk maken welke ESCo modellen er binnen de wereld van maatschappelijk- en kunst & cultuur vastgoed mogelijk zijn.

Voor wie

Dit seminar is bedoeld voor culturele en maatschappelijke instellingen en organisaties, zoals gemeentelijke- en provinciale vastgoedorganisaties, evenementenlocaties, monumentenlocaties, musea & andere cultuurinstellingen, onderwijsinstellingen.

Sprekers

ESCoNetwerk organiseert dit seminar met de volgende sprekers:

  • Koos de Jong, Financieel Directeur, Stedelijk Museum Schiedam
   Wat speelt er in de sector? Over de maatschappelijke rol van culturele instellingen en de relatie met duurzaamheid.
  • Dick van Veen, director Building Solutions bij Eneco
   Introductie van het ESCo model: wat kunt u wel (en niet) bereiken met een Onderhouds- en Energieprestatiecontract?
  • Petra Verspui, directeur vastgoed Gemeente Rotterdam
   Energiebesparingsvoordelen behalen in de culturele portefeuille van de gemeente Rotterdam: ESCo’s vanuit het perspectief van de gemeente.
  • Bas den Hollander, Zakelijk Directeur, Stichting Kunsthal Rotterdam
   Wat is de impact en het resultaat van de duurzame renovatie van de Kunsthal Rotterdam?

Verder staan er een rondleiding door de Kunsthal en een borrel op het programma.

Informatie

Datum: Maandag 16 juni 2014
Tijd: 13.30 – 17.00 uur
Locatie: KunsthalCafé, Rotterdam
Kosten: gratis voor gemeentelijke- en provinciale vastgoedorganisaties, evenementenlocaties, monumentenlocaties, musea & andere cultuurinstellingen, onderwijsinstellingen. Anderen betalen €295,- ex. btw
Aanmelden: aanmelden@esconetwerk.nl o.v.v. ‘Verduurzaming in de kunst- en cultuursector’ of via de knop op de website van ESCoNetwerk.nl.

Gerelateerde onderwerpen:

,