Subsidie groene stroom eist tol

Redactie
-

RWE AG, het op één na grootste energiebedrijf van Duitsland, heeft, voor eerst in 60 jaar, verlies geleden. Terwijl het bedrijf in 2012 nog een netto winst maakte van 1,31 miljard euro, heeft het in 2013 een netto verlies van 2,8 miljard euro. Dit verlies is te wijten aan subsidie groene stroom. RWE heeft daardoor waardeverminderingen van 4,8 miljard euro geboekt over haar kool- en gasgedreven energiecentrales.

De door veel Europese overheden opgezette subsidiestelsels voor groene stroom, hebben de energieprijzen geërodeerd en de winstgevendheid van de grote traditionele energiebedrijven doen afnemen in heel Europa. Zo heeft in Frankrijk GDF Suez SA al afschrijvingen van 14,9 miljard euro aangekondigd.

Kosten drukken

Om de kosten te drukken, snijden veel bedrijven in de werkgelegenheid en de dividend uitkeringen. RWE heeft eveneens aangekondigd nog eens 2,3 gigawatt aan opwekcapaciteit stil te leggen, wat haar totaal stilgelegde capaciteit tot 6,6 gigawatt brengt.

Afgezien van de afschrijvingen en andere waardeverminderingen is de netto winst van RWE met 5,8% gedaald tot 2,31 miljard euro. RWE heeft al aangegeven in 2014 rekening te houden met een daling van de netto winst met 44% vanwege de lage energie prijzen en de overcapaciteit van groene energie.

Bron: Pers mededeling RWE

Gerelateerde onderwerpen:

,