Concrete stappen voor het het rendabel verduurzamen van uw vastgoed: 24 september 2013

Redactie
-

In samenwerking met het ESCO netwerk organiseert Boot advocaten een  seminar dat gaat over de concrete stappen die gebouweigenaren- en gebruikers kunnen zetten bij het rendabel verduurzamen van het vastgoed. Daarbij komen o.a. het managen van stakeholders en de financiële, fiscale en juridische mogelijkheden van ESCo’s ter sprake. Niet alleen vanuit de theorie, maar ook vanuit praktijkervaringen van Corio, Woonbedrijf Ieder1 en Woningcorporatie De Alliantie.
Duurzaamheid: verandert van ‘nice to hear’ naar ‘need to hear’
Partijen in de wereld van commercieel vastgoed en woningcorporaties zijn zich meer dan ooit bewust van de noodzaak tot verduurzaming. Niet alleen omdat het ! een win-win situatie oplevert voor de eigenaar en de gebruiker, maar ook omdat het nieuwe projectkansen biedt voor stakeholders in de toch al lastige vastgoedmarkt.
Een Energy Service Company heeft het grote voordeel dat zij de financiële lasten van verduurzaming significant kan verlichten via energie- en daarmee kostenbesparingen.

Investeren in duurzaamheid leidt tot hogere huren, verbeterde bezetting en een betere verkoopbaarheid. Een rendabele verduurzaming van het vastgoed vereist dat stakeholders vanaf het eerste begin worden betrokken bij zowel het doen van een scan op het vastgoed naar mogelijkheden (en dus ook gebruikersvoordelen) als bij het vooraf al bekijken van financiële, fiscale en juridische mogelijkheden.

Het bewegen van de huurders is vaak een lastige opgave. De huurder is uiteindelijk verantwoordelijk voor het daadwerkelijk energieverbruik, maar hoe bereik je bij de huurder dan ook echt een bewustzijn van dit streven? En wat betreft de financiering: hoe kan een robuuste business case gebouwd worden (en wanneer niet) waarbij o.a. ook de gebruiker wordt gestimuleerd om energiekosten blijvend laag te houden?

Op dinsdagmiddag 24 september! proberen experts van BOOT Advocaten, Corio‎, Woningcorporatie De Alliantie‎, Woonbedrijf Ieder1‎ en BNG Bank‎ antwoord te geven op bovenstaande vragen. Wilt u hierbij aanwezig zijn? Meld u zich dan snel aan via aanmelden@esconetwerk.nl. Let op: er zijn slechts een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.

Programma dinsdagmiddag 24 september

 • 14:00- 14:15 uur: Start/ Inleiding: Harry Sterk, ESCoNetwerk.nl
 • 14:15- 14:45 uur: Relevante ins- en outs van de wet en regelgeving inzake duurzaamheid en energierecht: Alexandra Boot, BOOT Advocaten
 • 14:45-15:15 uur: Het rendement van duurzaam investeren in vastgoed: de financierbaarheid van ESCo’s vanuit het perspectief van de bank: Caspar Boendermaker, BNG Bank
 • 15:15- 15:30 uur: Pauze
 • 15:30- 17:00 uur: Verhalen uit de praktijk, rendabele verduurzaming van vastgoed
  – Programmaleider Duurzaamheid: Christiaan Logtenberg, Woonbedrijf Ieder1
  – Vastgoedadviseur en verantwoordelijke Duurzaamheid: Esther Engelen, Woningcorporatie de Alliantie
  Hoofd Corporate Social Responsibility: Lara Muller, Corio
  Inclusief vragen en interactie vanuit de zaal
 • 17:00 uur: Borrel en uitwisselingsmogelijkheden
Aanmelden voor dit seminar?Aanmelden via: aanmelden@esconetwerk.nl o.v.v. “Rendabel verduurzamen vastgoed”
Meer informatie: secretariaat@esconetwerk.nl of bel 030 6 981 987

Gerelateerde onderwerpen:

, , , ,